Hack VDAB

Gepubliceerd op:
June 12, 2024
Use case

Wat is er gebeurd?


Op 11 juni 2024 werd de VDAB (Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding) getroffen door een DDoS-aanval. De aanval overspoelde de servers met dataverzoeken, waardoor de website en diverse applicaties urenlang onbruikbaar werden. Ondanks de aanval werden er geen persoonlijke gegevens gestolen.

Hoe is het gebeurd?


De aanval kwam vermoedelijk van buiten Europa en was gericht op het overbelasten van het netwerk. Dit type aanval is specifiek ontworpen om systemen te verstoren door ze te overspoelen met verkeer, zonder dat er direct een poging werd gedaan om gegevens te stelen of losgeld te eisen​.

Wat was de impact voor het bedrijf?


De aanval zorgde voor grote verstoringen, waardoor de website en applicaties van de VDAB enkele uren offline waren. Gebruikers konden tijdelijk geen toegang krijgen tot de diensten van VDAB, wat hinder veroorzaakte voor zowel werkzoekenden als werkgevers. Gelukkig konden de systemen de volgende dag volledig worden hersteld, dankzij de snelle actie van het IT-team van de VDAB, in samenwerking met hun telecomprovider Telenet​.

Hoe had dit voorkomen kunnen worden?


VDAB heeft snel gereageerd door digitale filterblokken in te zetten om het verkeer te filteren en de aanval te stoppen. In de toekomst zouden preventieve maatregelen zoals DDoS-mitigatiesystemen, voortdurende monitoring en vroegtijdige waarschuwingen kunnen helpen om dergelijke aanvallen te voorkomen en sneller te detecteren. Ondanks de snelle respons was de aanval een reminder van het belang van een robuuste IT-infrastructuur om overheidsdiensten te beschermen.

Indien jouw organisatie met vergelijkbare dreigingen te maken heeft, is het raadzaam om de cyberbeveiligingsmaatregelen te evalueren en te versterken waar nodig.